Ultraljudsterapi

Ultraljudsterapi

I den här artikeln kommer vi att fokusera på ultraljudsterapi - en effektiv och säker behandling för olika typer av smärtor och besvär såsom ryggproblem, spänningar i muskler, ledbesvär samt inflammationer. Vi kommer att besvara några vanliga frågor och ge dig en förståelse för vad du kan förvänta dig av en ultraljudsterapi-behandling hos oss på Mera Massera i Västerås.

Vad är ultraljudsterapi och hur fungerar det?

Ultraljudsterapi är en fysioterapeutisk behandlingsmetod som använder ljudvågor med hög frekvens för att behandla en rad olika smärttillstånd och besvär. Genom att använda en särskild ultraljudsgivare, som påminner om en större ficklampa, skapas ljudvågor som tränger in i vävnaden och skapar en värme- och vibrationskänsla på det utsatta området. Denna process ökar blodcirkulationen, minskar inflammation och främjar läkning av skadade vävnader.

Vanliga besvär som kan behandlas med ultraljudsterapi:

Ultraljudsterapi används för att behandla en rad olika tillstånd och besvär, de vanligaste är följande:

  1. Muskel- och ledvärk
  2. Inflammation och svullnad
  3. Kroniska smärttillstånd
  4. Idrottsskador och rehabilitering
  5. Strama eller korta muskler och senor

Hur går vanligtvis en ultraljudsbehandling till?

En ultraljudsterapibehandling hos Mera Massera inleds med en noggrann konsultation där vår terapeut går igenom dina besvär och behov. Vid första besök är detta den viktigaste delen för att kunna utföra behandlingen så lyckat som möjligt. 

Terapeuten applicerar vid start av terapi en speciell gel (kylande) på det område som ska behandlas för att underlätta för ultraljudsvågorna att tränga in i vävnaden. Ultraljudsgivaren förs sedan - i cirkulära rörelser - över behandlingsområdet under en viss tid beroende på besvärets art och omfattning. Processen är snarlik ett “vanligt” ultraljud vid graviditet, men för ett helt annat syfte såklart.

Hur lång är en session och vad kostar det?

En ultraljudsterapibehandling hos Mera Massera i Västerås varar vanligtvis mellan 15 och 30 minuter, beroende på vilket område som behandlas och hur omfattande besvären är. Priset för en behandling varierar beroende på sessionens längd och antalet behandlingar som behövs för att uppnå önskat resultat. Vänligen kontakta oss för mer information om priser och behandlingspaket.

Vilken utrustning används vid ultraljudsterapi?

På Mera Massera använder vi högkvalitativ ultraljudsutrustning för att erbjuda våra kunder den bästa lösningen för just dennes besvär. Utrustningen påminner om en vanlig ultraljudsmaskin men i ett enklare format. Produkten har inget “specifikt namn” utan kallas för just ultraljud.

Gör det ont att utföra en ultraljudsbehandling?

Nej. Om vi talar om ljudvågorna så är detta ingenting som känns. Dock kan det förekomma smärta vid beröring av den inflammerade muskeln/leden, men detta beror då på just beröring, och inte på ultraljudet i sig. Du har kort och gott ingenting att vara nervös över - detta är en snabb, smidig och enkel behandling.

Är det säkert att använda ultraljudsterapi, och vilka risker finns det?

Ultraljudsterapi har länge ansetts vara en säker och icke-invasiv behandlingsmetod för en rad olika besvär och tillstånd. Behandlingen har använts i många år av fysioterapeuter och rehabiliteringsspecialister över hela världen. Då ultraljudsterapi inte involverar några injektioner, kirurgi eller användning av läkemedel, är risken för biverkningar och komplikationer mycket låg.

Det är dock viktigt att notera att ultraljudsterapi inte är lämplig för alla. En del personer bör undvika behandlingen, exempelvis de med cancer, infektioner av den grövre graden, nedsatt känsel i området som ska behandlas, eller de som har pacemaker. Gravida kvinnor bör också undvika ultraljudsterapi, särskilt i området kring buken och bäckenet, så länge det inte utförs, alternativt rekommenderas av läkare och vårdspecialister.. 

Det är viktigt att alltid konsultera en professionell terapeut innan man påbörjar en ultraljudsterapibehandling för att säkerställa att det är säkert och lämpligt för dina specifika behov och omständigheter.